אסטקסנטין נוגד החמצון הטוב ביותר שקיים. (Astaxantin)
אסטקסנטין נוגד החמצון הטוב ביותר שקיים
אולי לא שמעתם על אסטקסנטין לפני כן, אבל מאז שהוא התחיל להופיע כמוסף הנס הבא בתכניות של אופרה ווינפרי וד"ר עוז, המוניטין של אסטקסנטין והביקוש אליו זינקו בצורה דרמטית. אז מהו אסטקסנטין, מה הוא עושה בגופנו, והאם הטענות עומדות בהוכחה מדעית?
מה זה אסטקסנטין?
אסטקסנטין הוא פיגמנט קרוטנואיד מסיס בשומן המעניק לסלמון ופירות ים אחרים את צבעו הכתום הוורדרד. אסטקסנטין טבעי נמצא במיקרו אצות, קריל ופירות ים כמו סלמון, פורל, שרימפס וסרטנים. אסטקסנטין אחראי גם לצבע הוורוד היפה של נוצות הפלמינגו. כמו קרוטנואידים אחרים (למשל, בטא-קרוטן), אסטקסנטין הוא נוגד חמצון חזק.
אסטקסנטין טבעי קיבל מעמד GRAS (מוכר באופן כללי כבטוח) על ידי ה-FDA לשימוש כתוסף וכתוסף. המקור הטבעי העיקרי לאסטקסנטין הוא מהאצה המיקרו-אצית Haematoccus pluvialis.
הראיות, בבקשה?
תוספי אסטקסנטין קודמו כפתרון הסופי והכל עבור מגוון בעיות בריאות, כולל שיפור ביצועים ספורטיביים, שיפור בריאות המפרקים ומצבי עור, מניעת מחלות לב ושיפור הפוריות.
עם זאת, רק קומץ מחקרים בדקו את היעילות של תוספת אסטקסנטין בבני אדם. עד כה, נראה כי אסטקסנטין בטוח ועשוי להציע הגנה מסוימת מפני מתח חמצוני ודלקת, והוא הראה תוצאות חיוביות ביחס לבריאות הלב, כפי שסיכמה קבוצת חוקרים אוסטרלים מאוניברסיטת קווינסלנד בסקירה שפורסמה ב- 2009.
בניסוי שפורסם בגיליון אפריל 2010 של כתב העת Atherosclerosis, חוקרים יפנים היו הראשונים שהראו כי תוספת של אסטקסנטין במינונים של 12 ו-18 מ"ג ליום מפחיתה משמעותית את הטריגליצרידים ומגבירה את ה-HDL-כולסטרול ("הטוב") אצל המשתתפים.
ככל שהאסטקסנטין ממשיך להשיג עניין ציבורי, אנו יכולים לצפות לראות יותר ניסויים קליניים בבני אדם נערכים.
בשורה התחתונה צריכת אסטקסנטין כן או לא?
אסטקסנטין הוא פיגמנט קרוטנואיד המשמש גם כנוגד חמצון חזק. זה בטוח למאכל אדם והראה תוצאות ראשוניות מבטיחות במחקר עד כה.
כדאי לצרוך אסטקסנטין כתוסף יומי, אבל אין מה להתחיל להקפיץ אסטקסנטין יותר מידי ורק לפי מינון מומלץ…
אסטקסנטין והזדקנות בריאה
תהליך ההזדקנות מלווה באתגרים בריאותיים רבים, אשר ישתנו מאדם לפרט בשל מספר גורמים, לרבות גנטיקה, בחירות אורח חיים, גורמים סביבתיים ואירועי חיים.
הזדקנות מוקדמת גם קשורה קשר הדוק ללחץ חמצוני.
מיני חמצן תגובתיים (ROS), הידועים גם בתור פרו-אוקסידנטים, נוצרים כתוצרי לוואי של חילוף חומרים תקין בגופנו כאשר מזון הופך לאנרגיה.
תאי חיסון הנלחמים בזיהומים חיידקיים משחררים גם ROS.
רמות גבוהות של ROS יכולות ליזום שינויים מזיקים בביומולקולות מפתח, כגון שומנים, חלבונים ו-DNA במצב הנקרא עקה חמצונית.
ההזדקנות מלווה בדרך כלל בהפחתה בייצור האנרגיה הסלולרית וייצור מוגבר של רדיקלים חופשיים.
זה מוביל לעומס יתר של מערכות ההגנה ולנזק חמצוני.
מנקודת מבט ביולוגית, ההזדקנות כרוכה בהצטברות של נזק חמצוני בתאים וברקמות. אנשים צעירים יותר מוגנים באופן טבעי טוב יותר מרדיקלים חופשיים ו- ROS אחר באמצעות פעילות מאוזנת של המיטוכונדריה, מערכות יעילות נוגדי חמצון ו-DNA, ומכונות פירוק חלבון אקטיביות.
ההזדקנות, לעומת זאת, מלווה בדרך כלל בהפרעה בתפקוד המיטוכונדריאלי המוביל לייצור מוגבר של רדיקלים חופשיים אשר, בתורו, מוביל לעומס יתר של מערכות ההגנה ולנזק חמצוני של רכיבי התאים.
המחקר של רדיקלים נטולי חמצן נמשך כבר שנים רבות, אך במהלך שני העשורים האחרונים, המחקר על השפעותיהם על בריאות האדם באמת המריא.
העדויות מראות שללחץ חמצוני יש תפקיד משמעותי בתהליך ההזדקנות, כמו גם בהתפתחות של מחלות כרוניות וניווניות.
זה, בתורו, עורר עניין עצום לגלות יותר על ההשפעות של נוגדי חמצון בנטרול רדיקלים חופשיים, ועל היתרונות הבריאותיים שהם מספקים בגוף האדם.
כמה דאגות בריאותיות המשפיעות על קשישים מתווכות על ידי מתח חמצוני וחוסר איזון בין פרו-אוקסידנטים, כגון ROS, ונוגדי חמצון, כולל:
חמצון של שומנים בדם (כולסטרול וטריגליצרידים) מגביר את הסיכון למחלות לב.
כאבים ונוקשות במפרקים.
ירידה קוגניטיבית, כולל מודעות נפשית, טיפול במידע וזיכרון.
מחלות עיניים הקשורות לגיל.
שינויים בעור, כגון אובדן גמישות ותפקוד תקין של בלוטות השמן, הידלדלות שכבות העור והצטברות פיגמנטים.
גורמים אלו ואחרים גורמים לקמטים, כתמי גיל ועור יבש/רופף/נפול.
אסטקסנטין טבעי שייך למשפחה של פיגמנטים אורגניים המופיעים באופן טבעי הנקראים קרוטנואידים.
Microalgae Haematococcus pluvialis מסנתז את הסכום הגבוה ביותר של astaxanthin טבעי בטבע, מה שהופך אותו לבחירה האופטימלית לייצור מסחרי של astaxanthin טבעי.
Astaxanthin בולט כמרכיב טבעי בעל ערך עבור רכיבים תזונתיים בשל תכונותיו נוגדות החמצון המעולות.
Astaxanthin יכול להשתמש בשיטות שונות כדי למנוע עקה חמצונית.
Astaxanthin נוגד רדיקלים חופשיים/ROS שעלולים להזיק על ידי לכידת אנרגיה (כיבוי) והעברת אלקטרונים, או באמצעות הפשטת מימן (השחתה).
מחקרים השוואתיים הראו שאסטקסנטין טבעי חזק פי 6,000 מויטמין C, פי 100 מאשר ויטמין E, ופי חמישה מבטא-קרוטן ביכולתו ללכוד אנרגיה מחמצן בודד.
המחקר ממשיך לאמת את הדרכים היעילות ביותר לסייע בהפחתת מתח חמצוני. ממצאים מוכיחים כי אסטקסנטין טבעי הוא סופח חזק ביותר של ROS, ומרכיב בעל ערך לניסוחי הזדקנות בריאים