הנגשת אתרים – מכירים עולם חדש
הנגשת אתרים הפכה להיות חלק מהחוק הישראלי
עד אז, נזכה לראות שינויים ברחבי הרשת – התפתחויות אתרים נגישים, אפליקציות שמישות והפיכת העולם הווירטואלי לידידותי יותר עבור בעלי מוגבלויות.
אף על פי שרשת האינטרנט הישראלית הופכת לנגישה יותר עם כל יום שעובר, ישנם בעלי אתרים שאינם מבינים כיצד התהליך עובד, למי צריך לפנות ומה צריך לעשות.
כדי להקל על הדרך, הנה עבורכם מדריך קצר שינחה אתכם במהלך השלבים השונים ויסביר לכם למי כדאי לפנות, למה, כמה ואיך לעשות זאת.
הנגשת אתרים – מתחילים מההתחלה
סקירת האתר
לכל אתר ישנן מגוון אופציות הקיימות בתוכו.
בין אם מדובר על מסמכים או טפסים שונים הניתן למלא, אפליקציות בהן אפשר לעשות שימוש או דפים שונים הקיימים באתר.
כדי להבין איך להתחיל את מלאכת ההנגשה יש לעבור ולסקור את האפשרויות הקיימות כדי לגלות היכן יש לעשות התאמות גדולות, אלו מקומות מצריכים שינויים מינוריים ואלו דברים שווה לכתוב או להעלות מחדש כדי למנוע עבודה סיזיפית וגדולה מדי.
הנגשת אתרים מצריכה תהליך בירור וסקירה כך שניתן יהיה לעשות סיכום ולהכין תכנית פעולה כוללת עבור האתר כולו.
אפשרויות נגישות הנגשת אתרים
אתר בינוני יכול להכיל בין מאות לאלפי עמודים, אך אתר גדול וותיק יכול להכיל כבר עשרות אלפי דפים ואפילו למעלה מזה. לעבור על כל אלו בצורה ידנית, לסרוק כל פריט ולהחליט על גורלו אינו יעיל מבחינת זמן ולעיתים אף בלתי אפשרי.
למקרים כאלו מומלץ להשתמש במערכות נגישות אוטומטיות הניתנות להטמעה על גבי הדפים הקיימים.
מערכות אלו עושות הנגשות אוטומטיות אפילו של טקסט, וכך מאפשרות לאתר להפוך לנגיש בקלות רבה יותר.
יש לציין כי מחירים של מערכות כאלו יכול להיות גבוה בגלל הצורך בהתאמה ספציפית לכל מערכת, אך לעיתים זהו הפתרון היחיד עבור אתרי ענק.
למרות העדיפות של מערכות אלו, הן אינן חפות מטעויות, ולכן חשוב לערוך הגהות מקומיות ולבחון את תוצאות ההנגשה האוטומטית כדי לראות שאתם אכן יכולים לעדכן את גולשי האתר על הנגשת אתרים נכונה וברמה גבוהה שעונה על דרישות הבסיס.
רמת נגישות הנגשת אתרי אנטרנט – אילוסטרציה
חשוב לזכור כי החוק קבע רמת נגישות בסיסית אליה צריך להגיע בכדי שהאתר יענה על הדרישות של הנגשת אתרים.
רמת נגישות זו הינה AA והיא דורשת מספר דרישות השייכות לעולם העיצוב, התוכן והעברת המסרים. לפני שניגשים להנגשה יש לבדוק שאכן האתר עונה על לשון החוק ויש להנגיש אותו.
לאחר מכן כדאי לבחון אלו פריטים כבר עונים באופן טבעי על רמת ההנגשה AA ורק לאחר מכן להתחיל ולעבור על האתר כולו.
לעיתים תופתעו לגלות כי חלק מהפריטים כבר עונים על ההגדרה של הנגשת אתרים ואינם זקוקים לעבודה כלל, ומהצד השני – גם אזורים שחשבתם שהם מונגשים עלולים להצריך עבודה נוספת כדי להגיע לרמת הדרישות של החוק.
שיתוף פעולה כללי
הנגשת אתרים אינה תהליך שיכול להתבצע על ידי אדם בודד ומצריכה מערך שלם של עובדים מעורבים ומחויבים לנושא.
חשוב לזכור כי לאתר ישנם שותפים רבים: מתכנתים, מעצבים, כותבי תוכן, מנהלים ועוד. לכל אחד ואחד יש חלק בתהליך של הנגשת אתרים ובהתייחסות לדרישות הנגישות לעבודות הבאות.
הקפידו לוודא שאכן כל אנשי הצוות מודעים לצורך בהנגשה,
כיצד כל אחד יכול לעשות זאת בתחומו ונסו לוודא כי שיתוף הפעולה אכן מקיף את כל תחומי האתר והעבודה הנדרשת בו.
הנגשת אתרי אינטרנט – החוק נגיש בשבילכם
הנגשת אתרי אינטרנט היא סוגיה חשובה מאוד כיום. האינטרנט הוא חלק מהחיים שלנו, חלק שאנחנו לא יכולים לדמיין את חיינו בלעדיו.
הוא משרת אותנו בכל התחומים: האישי, התרבותי, המקצועי, האקדמי, הצרכני, הבריאותי, ועוד אינסוף תחומים.
בעבר, המילים הנגשת אתרי אינטרנט היו מתקבלות בהרמת גבות מופתעת ובחיוך מלגלג – הרי מי חשב שהדבר אפשרי או בכלל השקיע כדי לעשות זאת?
את הדברים הללו הגיעו התקנות החדשות משנת 2013 לשנות. בשנת 1998 נחקק החוק לשוויון זכויות לאנשים בעלי מוגבלויות המתייחס למגוון רחב של נושאים – אך הרשת שעוד לא פותחה מספיק באותה התקופה אינה כלולה ביניהם.
גם הדיגיטציה של העולם המודרני והתפתחות רשת האינטרנט הוכנסו תקנות להנגשה של אתרים שונים בצורה שתוכל לאפשר לבעלי מוגבלויות לשהות במרחב הוירטואלי, בדיוק כפי שהיינו מצפים שיוכלו לשהות במרחב הפיזי בעזרת התאמות ייחודיות.
למרות שלהרבה אנשים נראה כי האינטרנט זמין ונגיש 24 שעות ביממה, זה לא נכון עבור כולם. עבור אנשים עם מוגבלויות האינטרנט לא תמיד נגיש, וזה לא צריך להיות ככה.
האינטרנט צריך להיות נגיש עבור כולם כל הזמן, גם עבור אנשים עם מוגבלויות, בדיוק כמוו מקומות ציבוריים אחרים. יועץ נגישות טוב יוכל לייעץ לכם כיצד להנגיש את אתרי האינטרנט שלכם.
היכרות ראשונית עם הנגשת אתרים
רמת הנגשה נדרשת
רמות ההנגשה השונות שקיימות הן A, AA, AAA. כדי להקל במעט על השינויים הנדרשים, אושרה הדרגה הנדרשת בחוק להיות AA- העונה על רוב הגדרות הנגישות הנדרשות.
בין הדברים הבולטים הנחוצים לדרגה זו ניתן למנות את העיצוב המתבטא בגודל הפונטים, צורתם וכמובן צורות העברת המידע השונות – תמונות, טקסט וכיו"ב.
מלבד העיצוב יש צורך גם בתכנות ייחודי המאפשר לגולשים למלא טפסים לא צורך חיוני בעכבר ושימוש מינימאלי בתמונות להעברת מסרים או אפשרות הקראה בעבורן.
תאריך ההנגשה
בתקנות המקוריות תאריך היעד בו היו צריכים אתרי האינטרנט לעמוד היה אוקטובר 2016. עם התקרבות תאריך היעד היה נראה שהרשת אינה מסוגלת לעמוד בתאריך יעד זה .
לכן איגוד האינטרנט הישראלי ביקש דחייה וקיבל אותה עד לחודש אוקטובר 2017, שנה בדיוק מהתאריך המקורי. בזמן זה אמורים אתרי האינטרנט בישראל להפוך לנגישים עד לרמה המינימלית שנקבעה בחוק. הנגשת אתרי אינטרנט
האתרים הנדרשים להנגשה
לשון החוק קובעת כי כל אתר בעל מעל שלושים עמודים המעניק שירותים לציבור רחב בישראל חייב להפוך ולהיות נגיש עד לתאריך היעד הנקבע בחוק.
תחת לשון החוק הכוונה אינה רק לדפי האתר כי אם לכל אפשרות הקיימת עליו – אפליקציות, מסמכים וכדומה.
על אף שלשון החוק ברורה בהחלט, ישנם אתרים המצויים על פלטפורמה חיצונית שאינה שייכת להם – wordpress, facebook ואתרים הדומים להם שאינם מאפשרים שינויים מרחיקי לכת.
אתרים אלו פטורים מהצורך בהנגשה עד רמה מסויימת עקב בעייתיות הפלטפורמה בה האתר מצוי.
יתרונות ההנגשה
אז למה בעצם כדאי לכם להנגיש את אתרי האינטרנט שלכם?
קודם כל זה יגדיל את כמות הגולשים באתר שלכם.
אבל מעבר לזה – זו האחריות החברתית שלכם, וכן זו חובתכם כעמידה בדרישות החקיקה ובתקנות הנגישות.
לאנשים ללא מוגבלויות קשה בכלל לתאר את החיים בלי היכולת להשתמש באינטרנט.
בלי האפשרות להזמין כרטיס להופעה, מקום בבית מלון, כרטיסי טיסה, לעשות העברה בנקאית, או סתם לשוטט ברשתות החברתיות.
בהתחלה בטח חשבתם לעצמכם שהרשת בעצם פתוחה לכולם, אבל בשביל אנשים רבים, בעלי מוגבלויות, המרחב האינטרנטי דווקא חסום בחלקו
לכן צריך לדאוג להנגשת אתרים, בדיוק כמו שצריך לדאוג להנגיש מקומות ציבוריים.
לפי התקנות המחוקקות בחוק, אתרי אינטרנט וכן אפליקציות המספקות מידע או שירות לציבור חייבות להיות נגישות לבעלי מוגבלויות.
ומיהם בעצם בעלי מוגבלויות? זהו מונח רחב שכולל בתוכו הרבה אוכלוסיות, כולל עיוורים, בעלי לקויות ראייה, דיסלקציה ובעלי לקויות מוטוריות, לקויי קשב וריכוז, ועוד.
הנגשת אתרי אינטרנט על פי החוק אולי נראית כמסבכת את העניינים ועלולה לגרום להוצאה כספית, אך מן הצד השני צפויים לה יתרונות רבים.
אתרים מונגשים לבעלי מוגבלויות הופכים לנוחים יותר גם עבור אוכלוסייה שאינה זקוקה להנגשות אלו ולכן השימוש באתרים אלו הופך להיות נרחב ונפוץ יותר.
בנוסף, הגולשים בעלי המוגבלויות מהווים כ-25% מבין הגולשים ברחבי הרשת – מה שאומר שאתר נגיש יכול להגדיל את האוכלוסייה הגולשת וקונה באתר בצורה משמעותית.
יתרון גדול גם כן נובע מכך שהנגשת אתרים יכולה להשפיע גם על מנועי החיפוש ולהגדיל את החשיפה לה זוכה האתר ללא צורך בעבודה נוספת.
מהן הסנקציות שמוטלות על דפים שלא עברו הנגשת אתרי אינטרנט?
החוק קובע שאפשר לתבוע עד 50 אלף ש"ח בלי הוכחת נזק על הפרה של זכות לנגישות.
כמו כן, אי הנגשת אתר ציבורי עבור בעל מוגבלויות יכול להביא לידי הגשת כתב אישום פלילי, לידי קנס ואפילו לצו הפסקת פעילות העסק. פנו אלינו עוד היום כדי להימנע מקנס.
קהל היעד
בראש ובראשונה, האוכלוסייה שתצליח ליהנות במיוחד מהנגשת האתרים השונים תהיה אוכלוסיית העיוורים ולקויי הראייה.
אתרים שעד עתה היו חסומים בפניהם עקב ריבוי טקסט, גודל פונט קטן מדי או תמונות בכל פינה – יהפכו להיות נגישים ונוחים.
הנגשת אתרי אינטרנט תהפוך את הרשת לזירה בה כל לקויי הראייה יוכלו לשהות בבטחון וללא צורך בעזרה מאחרים.
נוסף על כך, הנגשת אתרי אינטרנט יכולה להתאים לגולשים עם מוגבלות פיזית או שכלית המתקשים בהתמצאות באתר מכל סיבה שהיא.
הנגשת אתרי אינטרנט הופכת את התהליך לקל ונוח יותר ומאפשרת גלישה רציפה ללא צורך בבירורים או פנייה חיצונית לעזרה.